Тільки щира молитва розкаже про вас…

Тільки щира молитва розкаже про вас…

Обов’язково прочитайте! Це змусить вас молитися щиро!

Буває так, що ми виростаємо, а наша молитва залишається такою, як у дитинстві. І це начебто добре, бо дітям належить Царство Небесне. Але якщо ми хочемо володіти іноземною мовою, то чи вистачить нам рівня A1? Що краще і глибше опануєш мову, то краще розумітимеш світ, який вона виражає. Так само і для того, щоби пізнати світ Бога, слід вчитись і все глибше пізнавати ту начебто людську, а все ж “іноземну” мову, якою Він говорить до нас.

І ти, і я – ми відповідальні за розвиток нашої молитви.

Молитва – це не тільки прохання, але і подяка. Подяка за всяке добро, що було і буде. І за складнощі також. Молитва – це також і прохання пробачити. Сповідь – одна із найскладніших молитов, яка однак дає ласку прощення.

Кажуть: молитва – це діалог, розмова з Богом. Справді розмовляєш? Чи може говориш, і це лише в один бік потік слів? Часто вчителі, “майстри” молитви розпочинали своє нове життя з пустелі, з часу мовчання. Така практика була дуже плідною: очищення, вслухання в себе, у свої емоції, врешті, у внутрішню тишу, яка дозволяла звучати слову Божому. Коли всі інші слова змовкали, чулося слова Бога. Тиша і мовчання теж є молитвою.

Читання Біблії, Євангелії також є молитвою. І насамперед у плані діалогу: не лише говорю я, але говорить також Він, насамперед нехай говорить Він. Нехай говорить до мене, щоби я Його пізнав.

Є так багато різних форм і шкіл молитви. Багато учителів молитви, духовних практиків зуміли пережити і передати нам свій досвід молитви. Як багато важить вервиця, яка не є просто повторюванням і перебирання зернинок.

Апостол Павло закликав молитися неустанно. Чи значить це, що кожна хвилина нашого життя має бути наповнена молитвою? Так, так виникла Ісусова молитва, щоби з кожним вдихом і видихом людина взивала до Господа і ні на мить не полишала відчувати присутність Творця.

Слова апостола Павла закликають нас до того, щоби Бог був з нами завжди і у кожному нашому кроці, щоби ми не зійшли на шлях лукавства і самообману, молячись напоказ, “про людське око”…

Найпростіша і найголовніша молитва “Отче наш” провадить нас до розуміння своєї гідності як Божих дітей. А Бог – Батько, який любить незважаючи ні на що.

Молитва може бути позбавлена слів, але не може бути позбавлена часу. Бо для кого маєш час, того і любиш насправді.

Стань і задумайся, якою є твоя молитва? Чи не залишилась вона коротким “Отченашем”, вивченим в дитинстві і повторюваним про всяк випадок. Ти зріс і змінився – твоє життя сповнене тисячами переживань, а молитва? Твоя молитва зростає разом із тобою?

Джерело